De eerste weken van dit jaar werden aandelen nog massaal en onophoudelijk gekocht, waardoor op de beurzen bijna dagelijks nieuwe hoogterecords sneuvelden. Tegelijkertijd resulteerde dat in extreme ‘overbought’ marktcondities, waar waarderingen in de technologiesector hun hoogste niveau sinds de dotcom-bubbel bereikten.
Aan de euforie kwam met de uitbraak van het coronavirus echter een abrupt einde. Terwijl de aandeleninkoopprogramma’s van bedrijven – die jarenlang voor flinke steun zorgden in deze nu langstdurende aandelenhausse ooit – al terugliepen, volgde afgelopen vrijdag de grootste eendaagse aandelenuitverkoop sinds augustus vorig jaar. De Dow verloor meer dan 600 punten en ging van een plus voor het jaar naar een min.
Om de enorm gestegen waarderingen wat beter in perspectief te plaatsen ga aan de hand van een vergelijking tussen babyboomers en millennials eerst even terug in de tijd. Rond 1990 moesten (volwassen geworden) babyboomers voor bedrijven uit de S&P 500 gemiddeld ruim 16 keer de winst per aandeel betalen. Anno 2020 is diezelfde koers-winstverhouding (k/w) voor millennials van vergelijkbare leeftijd gestegen tot net onder 31. Het betreft hier overigens de zogeheten Shiller k/w, een door Nobelprijswinnaar Robert Shiller in het leven geroepen waarderingsmaatstaf, waar voor de berekening wordt uitgegaan van de gemiddelde bedrijfswinst over de afgelopen tien jaar, gecorrigeerd voor inflatie.
Behalve dat volgens een onderzoeksrapport van de Federal Reserve Board millennials nu ook minder inkomsten hebben dan de babyboomers toen, hebben ze eveneens minder keuze. De marktkapitalisatie van de S&P 500 raakt immers steeds meer geconcentreerd rondom de vijf grootste aandelen, te weten Facebook, Apple, Amazon en Microsoft en Google, die inmiddels bijna 20% van de totale indexwaarde voor hun rekening nemen. Deze techaandelen zijn bovendien zo groot, financieel sterk en machtig geworden dat concurrenten simpelweg worden opgekocht, waarmee de pool van in te beleggen aandelen ook steeds verder opdroogt.
En hoewel vier van de vijf vorige week nog beter dan verwachte resultaten rapporteerden, met Google deze week als negatieve uitzondering, moeten beleggers zich langzamerhand wel gaan afvragen wat er met de omzet, vraag en winstmarges van deze zogeheten FAAMG-aandelen zal gebeuren als de corona-epidemie zich maar verder blijft verspreiden en tientallen miljoenen Chinezen voor langere tijd in quarantaine moeten blijven.
Maar ik dwaal af, dus terug naar de babyboomers. Die maken volgens veel analisten deel uit van de rijkste cohort in de hele menselijke geschiedenis en zullen tegen 2030 allemaal de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. In de VS gaan er van de 75 miljoen bayboomers die het land telt dagelijks zo’n 10.000 met pensioen en zal daar over tien jaar ruim 20% van de bevolking 65 jaar of ouder zijn.
Maar naarmate mensen ouder worden neemt hun risicobereidheid af en richt de focus zich steeds meer op het vrijmaken van, veelal in aandelen, geaccumuleerd kapitaal om te kunnen gaan genieten van de oude dag. Met het oog op de vele (bijna) gepensioneerde babyboomers die in fragiele macro-economische omstandigheden, waarin de waarderingen bovendien torenhoog staan, vroeg of laat toch hun appeltjes voor de dorst om zullen gaan zetten in cash, lijkt me dit voor millennials niet het juiste moment om in aandelen te stappen.
Bovendien is met de mogelijke komst van een zwarte zwaan, in de vorm van een Chinese vleermuis, de onzekerheid in financiële markten alleen maar toegenomen, waardoor ze beter op zoek kunnen gaan naar alternatieve – niet met aandelen gecorreleerde – beleggingen.
De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.