Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Warren Buffett drukt eindelijk weer eens op de koopknop

Na lange tijd aan de zijlijn te hebben gestaan, maakte Warren Buffett onlangs bekend de gasbelangen van het Amerikaanse Dominion Energy te gaan kopen. Inclusief de schulden die worden overgenomen, gaat het om een bedrag van bijna $10 miljard; voor veel bedrijven een forse investering, voor Buffett een kleine greep uit de grote pot met cash.

 

 

Na het kelderen van de aandelenkoersen tussen half februari en eind maart eerder dit jaar, rees de vraag of zich voor grootbelegger Buffett onderhand geen geschikt koopmoment had aangediend. Niet voor niets bouwde hij met zijn investeringsconglomeraat, Berkshire Hathaway (beurswaarde: $440 miljard), een reputatie op als topinvesteerder door in crisistijden vaak op het juiste ogenblik in de markt te stappen.

Sparen in plaats van kopen

Toch hield Buffett zich de afgelopen jaren opvallend gedeisd. In plaats van te kopen begon hij vooral te sparen. En hoe: eind maart had Berkshire maar liefst $137 miljard aan kontanten op de balans staan. Toen het ‘Orakel van Omaha’ maar op zijn handen blééf zitten, ook nadat er als (financieel) gevolg van de Covid-19-uitbraak een ravage op de beurzen ontstond, begon echter ook de kritiek aan te zwellen. De markt vroeg zich steeds vaker af of de bijna 90-jarige Buffett zijn ‘golden touch’ misschien was verloren en of het hem de laatste tijd wellicht simpelweg ontbeerde aan goede, nieuwe beleggingsideeën.

Instapkansen verdwenen dankzij de Fed

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in mei gaf hij tekst en uitleg. Het kwam er op neer dat de Fed hem min of meer vóór was geweest door met (extreme) versoepeling van monetair beleid de markt dusdanig te ondersteunen dat de instapkansen waar Berkshire op aasde snel opdroogden. Sterker nog, in plaats van te kopen, werd er zelfs verkocht: Buffett nam afscheid van de aanzienlijke posities die hij in vier Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen had opgebouwd en sprak er een mea culpa over uit. De timing was daarbij overigens verre van perfect, want sinds hij uit American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines en United Airlines is gestapt, zijn hun aandelenkoersen alweer met tientallen procenten omhoog geschoten.

Eindelijk dan toch

Maar goed, begin juli brak er in de ogen van Buffett dan eindelijk weer eens een koopmoment aan. Berkshire maakte toen namelijk bekend om nagenoeg alle gastransport- en opslagactiva van Dominion Energy voor $4 miljard te kopen. Doordat ook de schulden, ter waarde van $5,7 miljard, worden overgenomen, is met deze transactie in totaal bijna $10 miljard gemoeid, wat het Buffett’s grootste acquisitie in meer dan vier jaar tijd maakt.

Maar geen reuzenaankoop

Niettemin representeert de deal voor Berkshire-begrippen geen overname van reuzenformaat. Het bij de overname betrokken bedrag vertegenwoordigt immers maar net iets meer dan 2% van de totale marktkapitalisatie van het bedrijf en maar zo’n 7% van de liquide middelen die het beschikbaar heeft.

Met een slechts marginaal geslonken berg geld heeft Buffett dus nog altijd zeeën van ruimte om (overname)kansen te vinden die er (echt) toe doen. De aangekondigde deal – hoe betekenisvol en omvangrijk die ook voor veel andere bedrijven zou zijn – moet dan ook vooral worden gezien als een aardige mogelijkheid die zich voordeed en zeker niet als een bullish voorteken om ‘all in’ te gaan op aandelen in het algemeen…

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.