Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Pfizer-vaccin veelbelovend en goed nieuws, maar financiële markten wel heel erg euforisch

Nadat vaccinoptimisme begin deze week de financiële markten wereldwijd in vuur en vlam zette, waarschuwen sommige analisten voor overoptimisme.

 

 

Afgelopen maandag bracht het Amerikaanse concern Pfizer naar buiten dat een door hen ontwikkeld coronavaccin een effectiviteit heeft van 90% – een percentage ver boven de 50%-drempel waarop was gehoopt. Daarmee lijkt Pfizer als eerste farmaceut een goed (veel beter dan verwacht dus) werkend vaccin op de markt te brengen, waarmee een forse eerste stap is gezet op weg naar een coronavrije toekomst.

Records weer gebroken

Het nieuws leidde tot een ongekende marktreactie; de Dow Jones en S&P 500, de toonaangevende Amerikaanse aandelenindices, schoten naar nieuwe recordhoogtes, waarbij vooral sectoren werden gekocht die het in coronatijd juist zo zwaar hebben gehad, waaronder de luchtvaart-, transport- en olie- en gasindustrie. Veilige havens als goud, zilver, de Zwitserse frank en de Japanse yen werden juist massaal verkocht.

Nog genoeg vragen

Niettemin waarschuwen experts dat, hoe positief het Pfizer-nieuws ook is, er nog veel onduidelijkheid heerst over de prestatie, productie en distributie van het vaccin. Allereerst is daar de vraag in hoeverre het vaccin op de langere termijn werkzaam zal zijn en coronabescherming zal (blijven) bieden. Bovendien is aan de hand van de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek (het laatste stadium voordat een vaccin, na toestemming van de autoriteiten, daadwerkelijk de markt op mag komen) nog niet duidelijk hoe geschikt en effectief het vaccin zal zijn voor de echt kwetsbaren in de samenleving.

Niet snel op grote schaal beschikbaar

Maar het grootste probleem ligt ‘m in de tijd die het zal duren voordat het vaccin op grote schaal beschikbaar komt. Bloomberg meldde namelijk dat er in het meest gunstige geval dit jaar zo’n 25 miljoen mensen gevaccineerd zouden kunnen worden en tegen het einde van volgend jaar naar schatting 650 miljoen. Dat betekent dat eind 2021 nog altijd minder dan 10% van de wereldbevolking tegen corona is beschermd. Nadelige bijkomstigheid is daarnaast dat het vaccin extreem koel, op temperaturen tot wel min 80 graden, moet worden bewaard, wat in grote (warme, en vaak arme) delen van de wereld een probleem kan vormen.

We zijn er dus nog lang niet

Met al deze kanttekeningen zou mijns inziens de hosannastemming op de beurzen wel wat getemperd mogen worden. Nogmaals, het vaccinnieuws is fantastisch waarmee een ‘back to normal’-omgeving een stuk dichterbij lijkt te zijn gekomen, maar we zijn er nog lang niet. Tot die tijd hebben we wereldwijd nog te dealen met oplopende besmettings- en sterfteaantallen alsook met lockdownmaatregelen die niet zomaar kunnen worden opgeheven, temeer daar er een lange winter, voor bijna iedereen zónder vaccin, voor de deur staat.

Andere onzekere factoren

Bovendien hangt er op de korte termijn ook nog steeds verkiezingsonzekerheid boven de markt. Zo wacht de wereld gespannen af of en wanneer Trump zijn macht (vredig?) zal gaan overdragen aan Joe Biden. Daarnaast zal er tot die tijd geen sprake zijn van een broodnodige nieuwe stimuleringsronde van de Amerikaanse overheid om de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor veel Amerikanen wat te verzachten. Sterker nog, de aankondiging van Pfizer zou zelfs na de inauguratie impact kunnen hebben op de omvang en timing van een tweede coronahulppakket. Diverse analisten wijzen er namelijk al op dat hoe sterker en positiever het vaccinnieuws de komende tijd wordt, hoe meer de Amerikaanse overheid haar budgettaire hulp zal verkleinen en/of uitstellen. Des te meer reden om op het huidige beursfeest niet helemáál los te gaan…

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.