Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Particuliere beleggers (nog) verder in vrijheid beperkt

Om particuliere beleggers ‘tegen zichzelf te beschermen’ krijgen ze van de autoriteiten minder handelsvrijheid op financiële markten dan professionele partijen. Na een tumultueuze handelsweek in het Amerikaanse aandeel GameStop hebben veel trading platforms de handelsbeperkingen voor retail investors verder aangescherpt.

 

 

Al sinds 1 januari 2018 is een groot deel van het wereldwijde aanbod van Exchange Traded Funds (ETF’s), oftewel indextrackers, niet meer toegankelijk voor Nederlandse particuliere beleggers. Na invoering van de Europese verordening PRIIPS – wat staat voor Packaged Retail and Insurance based Investment Products – zijn aanbieders van ETF’s aan retailbeleggers namelijk verplicht tot het bijleveren van een informatiedocument in de taal van het land waar zij hun producten aanbieden – in Nederland dus in het Nederlands.

Wel érg laatdunkend

Zonder vertaling mogen particuliere beleggers niet in trackers beleggen, omdat ze anders ‘het risico lopen dat ze het informatiedocument niet, of niet goed, begrijpen’. Dat heeft er toe geleid dat particuliere beleggers hier vooral zijn overgeleverd aan de veel duurdere Europese ETF’s, die vaak wél met een vertaald informatiedocument worden aangeboden. Behalve dat dit riekt naar paternalisme en laatdunkendheid (alsof alleen de financiële elite Engels spreekt en retailbeleggers linguïstisch zo dom zijn als touw): al doende – op de financiële markt – leert men, toch?

En los daarvan; particulieren die het aan handelskennis ontbreekt zijn slim genoeg om hun geld toe te vertrouwen aan een professioneel fonds om dat voor hen te beleggen (kijkt u daarvoor overigens gerust eens verder op deze site) en zij die zelf op zoek willen naar beleggingskansen hebben daar vaak ook echt wel de kennis (en de tijd) voor.

Hedgefonds in problemen gebracht

Neem de retailbeleggers die elkaar ontmoeten op webforum Reddit. Die slaagden er vorige week in, ondanks dat ze in veel mainstream media worden afgeschilderd als verstandeloze nitwits, om het Amerikaanse hedgefonds Melvin Capital in de problemen te brengen.

Zij hadden namelijk uitgedokterd dat de verkoopcijfers van Gamestop (tickersymbool: GME), een Amerikaanse retailer van computerspelletjes, lang niet zo slecht waren als door veel analisten werd beoogd. Bovendien wisten de ‘Reditters’ dat Melvin Capital een mega shortpositie in GME had opgebouwd. Daarop werd het aandeel en masse door het particuliere beleggersschare gekocht, wat ervoor zorgde dat de koers explodeerde en binnen een week met meer dan 1000% omhoog schoot.

Bijgevolg werd Melvin Capital gedwongen steeds meer van zijn shortpositie terug te kopen op steeds hogere koersniveaus, waardoor de verliezen in rap tempo opliepen: van de $12,5 miljard aan assets begin 2020, was eind januari – zelfs na een kapitaalinjectie van $2,75 miljard van een paar grote investeerders – nog maar zo’n $ 8 miljard over. Dat wist een stelletje ‘domoren’ toch maar voor elkaar te krijgen.

De omgekeerde wereld

Dat het niet op een nog veel groter fiasco uitliep, had Melvin Capital te danken aan de vele handelsplatforms (vooral gebruikt door particulieren) die het hedgefonds te hulp kwamen. Wederom onder het mom van ‘ter bescherming van onze klanten’, werd het beleggers verboden om op de top van de hype nog aandelen GME te kopen. Omdat de koers – door een gemanipuleerd gebrek aan kopers dus – binnen no time kelderde, van bijna $500 naar $115, kon Melvin Capital zijn shorts fors lager coveren en (veel) grotere verliezen voorkomen.

Anders gezegd: klaarblijkelijk mag een groot en machtig hedgefonds wel gigantisch short gaan in een aandeel, waardoor het bedrijf áchter het aandeel fors in de financiële problemen kan komen, terwijl het kleine beleggers, die enkel hun informatie delen op een webforum, van het ene op het andere moment wordt verboden om datzelfde aandeel nog langer te kopen. Dat lijkt me toch de omgekeerde wereld.

Weinig verschil

En voor wat betreft de samenzweringsbeschuldiging aan het adres van de Reddit-community die hier en daar wordt geuit (wederom veelal in de mainstream media): in hoeverre verschilt hun delen van handelsideeën met het dagelijks verspreiden van – veelal dezelfde – koersverwachtingen en -doelen, alsook de bijbehorende koop- en verkoopadviezen, door de investeringsbanken onder hun klanten?

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.