Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

In ongekende uitverkoop geeft de VIX een… koopsignaal

In lijn met de forse toename van het aantal coronabesmettingen wereldwijd, is de marktvolatiliteit recent tot grote hoogte gestegen. Beleggers staan in de paniekmodus en verkopen hun aandelen massaal. Toch leert de geschiedenis dat ze dat nu juist niet moeten doen.

 

 

De VIX tikte afgelopen vrijdag bijna de 55 aan, waarmee de volatiliteitsindex zijn hoogste niveau sinds 6 maart 2009 noteerde – de dag waarop de financiële crisis een hoogtepunt bereikte. Ter vergelijking; het merendeel van vorig jaar handelde deze maatstaf van marktvolatiliteit onder de 15.

Hogere verzekeringspremies

De VIX, die vaak de angstgraadmeter van de markt wordt genoemd, meet feitelijk de verwachte beweeglijkheid van een mandje van S&P 500 aandelenopties voor de komende dertig dagen. Omdat beleggers in tijden van marktstress bereid zijn meer geld neer te leggen om zich met behulp van opties tegen risico’s in te dekken, wordt toenemende onzekerheid in de markt dus vaak weerspiegeld in hogere optieprijzen. Niet verwonderlijk beweegt de VIX dan ook ongeveer driekwart van de tijd in omgekeerde richting van de S&P 500 waardoor aandelenkoersen vaak (flink) dalen wanneer de VIX (fors) stijgt en vice versa.

De angst regeert…

Omdat niemand weet in welke mate de corona-uitbraak nog zal verergeren, is de ontstane angst onder beleggers zeer begrijpelijk; mensen zijn nu eenmaal bang voor het onbekende, waarbij in dit geval zelfs de experts niet weten tot hoeveel schade het coronavirus, aan zowel de wereldgezondheid als –economie, uiteindelijk zal leiden.

De recent ontstane, extreem verhoogde, marktvolatiliteit laat zien dat beleggers nu van het ergste lijken uit te gaan. En daar is aan het begin van deze handelsweek zeker (nog) geen verandering in gekomen. Afgelopen nacht (die van zondag op maandag) stortte de S&P 500 future meteen na opening namelijk alweer 5% in, wat acuut een handelsstop in werking zette om meer kortetermijnpaniek te voorkomen.

…maar is ook een slechte raadgever

Hoe ongewis de gevolgen van de corona-epidemie echter ook zijn, moeten beleggers wel opletten dat de emotie het niet volledig overneemt van de ratio. Hoewel het ‘verleidelijk’ is om in de algehele aandelenuitverkoop mee te gaan tijdens deze periode van ongekend hoge volatiliteit, blijkt het in ieder geval lang niet altijd de beste zet.

De historie bewijst namelijk veelal het tegenovergestelde, want uit onderzoek blijkt dat de slechtste handelsdagen meestal worden opgevolgd door de beste en dat tijden van verhoogde volatiliteit juist kunnen leiden tot superieure prestaties van de S&P 500 gedurende de daaropvolgende drie maanden.

Moed, discipline en timing

Waar de huidige, ongewoon hoge niveaus van de VIX dus een koopsignaal voor de komende weken impliceren (al is het maar één enkele indicator), heb ik niettemin in mijn vorige column aangegeven eerder de rally te willen verkopen dan de dip te kopen. En daar blijf ik voor de middellange termijn ook achter staan. Dat neemt echter niet weg dat op de korte termijn wel kan worden geprofiteerd van koopkansen die zich aandienen, die beleggers, die alleen maar in blinde paniek blijven verkopen, dan missen. Dat een dergelijke contrastrategie moed, discipline en een juiste timing vereist, moge duidelijk zijn. Maar dat was, ook in ‘normale’ markten, altijd al het geval…


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.