Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

In het Chinese Jaar van de Rat slaat de vleermuis toe

Van de ongeveer 3000 mensen die op dit moment met het coronavirus zijn besmet, leeft het merendeel in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Daar zorgt het longvirus voor chaos en menselijk leed. Wereldwijd blijven ook op zakelijk gebied de gevolgen niet uit en reageren financiële markten heftig.

 

 

De meeste virologen lijken het erover eens dat de oorsprong van het coronavirus ligt bij de vleermuis, vanwaar het is overgesprongen op de mens die het vervolgens weer kan overbrengen op de medemens. Daarentegen lopen de meningen juist zeer uiteen over hoe wijd de besmetting zich uiteindelijk over de wereld zal verspreiden en met welk totale dodental tot gevolg.

Giswerk

Omdat niet meteen duidelijk was dat het virus al in de incubatietijd, dus nog voor de eerste symptomen, besmettelijk en overdraagbaar was, zijn de Chinese autoriteiten wellicht te laat begonnen met het in quarantaine plaatsen van gebieden. In de dagen daarvóór blijken namelijk al miljoenen Chinezen uit Wuhan op reis gegaan om samen met geliefden het Chinese Nieuwjaar te vieren. Omdat de vraag wie toen al besmet waren en aan wie zij, waar, allemaal het coronavirus hebben overgedragen niet te beantwoorden is, blijft een inschatting van de afloop op gezondheidsgebied voorlopig giswerk.

Zo ook hoe dit allemaal voor de financiële markten gaat uitpakken. Dat in deze fase bij elke virusupdate – met omhoog bijgestelde besmettingsgevallen en dodentallen – de aandelenbeurzen verder wegzakken en de vlucht naar veilige havens als goud, de dollar en de Zwitserse frank wordt gezocht, is begrijpelijk. Hoe lang de toegenomen onzekerheid en het daarmee gepaard gaande risicomijdend beleggingsgedrag gaat duren, is echter moeilijk te voorspellen.

Een lesje geschiedenis

Veel analisten grijpen voor houvast terug naar het uitbreken van het verwante, dodelijke SARS-virus in 2002. Toen raakten 8000 mensen besmet, waarvan ongeveer 10% overleed. Tijdens die crisis zakte de Chinese economische groei van 12% naar 3,5% en daalde de beurs van Hong Kong uiteindelijk met 20%.

Toch leert de geschiedenis dat het marktherstel na dergelijke gebeurtenissen vaak V-vormig en plotseling is. Hoe snel dat gebeurt, hangt vooral af van hoe lang het duurt voordat de uitbraak is ingeperkt en de angst voor een wereldwijde pandemie is afgenomen.

Daarbij is de Chinese economie nu wel veel kwetsbaarder dan ten tijde van de SARS-uitbraak. Niet alleen is China nog steeds verwikkeld in een handelsoorlog met de VS, waar de initiële markteuforie over het fase-1-akkoord door het coronavirus volledig naar de achtergrond is gedrukt, maar is ook de economische groei van het land afgezakt naar het laagste niveau in bijna 30 jaar.

Hand op de knip

In deze toch al fragiele economische omstandigheden is de timing van de corona-uitbraak ook nog eens zeer ongelukkig, aangezien deze samenvalt met de Chinese nieuwjaarsfestiviteiten die traditiegetrouw gepaard gaan met verhoogde economische activiteit en stijgende uitgaven aan reizen, amusement en cadeaus. Maar nu het door het hermetisch afsluiten van steeds meer steden verboden is om nog vrij rond te trekken en hotels, pretparken, bioscopen, winkels en shoppingcentra dicht blijven, staat de handel stil en blijft de hand op de knip.

Bovendien is de wereld de afgelopen jaren steeds afhankelijker geworden van de stijgende consumptiedrang van de Chinezen. Ten tijde van de SARS-epidemie maakte China nog maar 4,2% uit van de wereldeconomie en droeg het land 18% bij aan de mondiale groei. In 2018 was dat gestegen naar respectievelijk 15,8% en 35%. Hoewel het coronavirus (vooralsnog) is gecentreerd in de Chinese provincie Hubei, kan het voor de rest van de wereld dus wel voor zware domino-effecten zorgen.

Over het Chinese Jaar van de Rat las ik ergens dat het doorgaans een goed jaar is voor beleggers. Toch zou ik de voorspellende waarde hiervan maar met een flinke korrel zout nemen, getuige ook het laatste Jaar van de Rat. Dat was namelijk in 2008, u weet wel, toen de financiële crisis begon en de Dow Jones Index in twee jaar tijd in waarde halveerde…


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.