Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Geeft ongebreideld optimisme wéér het foute signaal?

Terwijl er in toenemende mate wordt gewaarschuwd voor financiële uitbundigheid op de aandelenmarkten, zijn optiehandelaren optimistischer dan ooit. Toch lijken veel beleggers tegelijkertijd andere, ongecorreleerde, asset classes aan te wenden om zich te wapenen tegen naderend onheil.

 

 

Amerikaanse grootbanken bestoken beleggers de laatste weken steeds vaker met waarschuwingen. Morgan Stanley bijvoorbeeld, die zegt dat de huidige bullmarkt op zijn einde loopt en dat de ‘downturn’ om de hoek ligt of Goldman Sachs, die meent dat aandelenmarkten het effect van de corona-epidemie onderschatten. Met betrekking tot dat laatste zei de Wereldhandelsorganisatie onlangs dat het nu niet de tijd is om zelfgenoegzaam te zijn, liet de Amerikaanse Federal Reserve weten dat het coronavirus een serieus risico vormt voor de groei van de wereldeconomie en gaf techgigant Apple een winstwaarschuwing af in verband met de gevolgen van de corona-uitbraak.

Bullish sentiment

Maar welke muur van zorgen ook wordt opgeworpen, het lijkt de aandelenmarkten niet te deren. Sterker nog, volgens gegevens van de optiemarkt is men ronduit bullish. Om dat uit te leggen ga ik eerst even naar de basis van de optiehandel, waar een calloptie het recht geeft om een onderliggende waarde (aandelen in dit geval) te kopen en een putoptie om die te verkopen. Anders gezegd; kopers van een calloptie voorzien een prijsstijging en die van een putoptie juist een prijsdaling.

Welnu, kijkend naar de verhouding tussen de beide soorten aandelenopties staan er momenteel vijf keer zoveel call- als putopties uit. Die ratio stond in vijfenhalf jaar niet meer zo hoog. Saillant is dat de keren dat in diezelfde periode dit verhoudingsgetal boven 4 uitkwam, dit vaak een teken was dat de aandelenmarkt op een middellangtermijntop was aanbeland. Hoewel niet feilloos – een paar keer steeg de markt ook gewoon door – zou deze ‘reverse indicator’ nu dus ook weer kunnen duiden op een (voorlopig) hoogtepunt in de aandelenmarkt.

Op zoek naar non-correlatie

In die context is het dan ook niet verwonderlijk dat de aandacht van beleggers zich richt op asset classes die niet correleren met de aandelenmarkten. Zo is de goudprijs in 2020 al 7% gestegen om de hoogste stand sinds 2013 op de borden te noteren en staan ook de dollar en de Zwitserse frank – alle twee valuta’s die bekend staan als veilige havenmunten – tegen de euro dit jaar al met respectievelijk 3,5% en 2,25% in de plus. En wat te denken van de bitcoin, die dit jaar tot op heden zo’n 35% aan waarde is toegenomen en weer flirt met het 10.000-niveau?

Nu is het wellicht nog te pril om te spreken over de bitcoin als veilige toevluchtshaven, maar of diens abrupte prijsstijging na de opgelopen stress tussen de VS en Iran eerder dit jaar, alsook de opgaande trend sinds de uitbraak van het coronavirus, louter op toeval berust, valt te betwijfelen. Precies dezelfde prijsreactie in goud werd en wordt in beide gevallen namelijk zo goed als volledig toegeschreven aan de safe-havenstatus van het edelmetaal.

Van de andere kant wordt de digitale munt door diverse grote namen, waaronder Warren Buffet, Paul Krugman en Nouriel Roubini, nog steeds verguisd als zijnde een ‘scam’ of piramidespel, dus om deze meteen tot veilige haven te bombarderen lijkt misschien wat te gortig. Niettemin lijken naast particuliere toch ook steeds meer institutionele partijen naar de cryptomunt te ‘vluchten’. Toen in januari voor het eerst gereguleerde optiecontracten op bitcoinfutures konden worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange, vonden deze namelijk gretig aftrek, wat – met dergelijk gecompliceerde producten – vooral duidt op institutionele interesse.

Toch zou ik mede gezien de extreme volatiliteit en de vaak onverklaarbare ‘pumps en dumps’ in de cryptomarkt, mijn geld nog altijd veel eerder toevertrouwen aan goud, de Zwitserse frank of een ander alternatief als hedge tegen een mogelijke correctie, die door de bullish positionering van aandelenoptiehandelaren misschien dus wel in aantocht is.


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.