Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Europese banken kwetsbaar voor (corona)besmetting

Luchtvaartmaatschappijen, horecaondernemingen en oliebedrijven worden hard geraakt door de coronacrisis. Maar ook over de impact op de Europese banken zijn grote zorgen. Met name Deutsche Bank verkeert in een kwetsbare positie.

 

 

Terwijl de piek van de corona-uitbraak in China al een tijdje voorbij lijkt, vormt Europa momenteel een van de middelpunten van de zware coronastorm die over de wereld raast. Door de vele lockdowns en reis- en uitgaansverboden blijven vliegtuigen aan de grond, zijn winkelstraten verlaten en zitten restaurants, cafés en scholen grotendeels op slot. Daarmee bedreigt de coronapandemie ook hier zowel de menselijke als de financieel-economische gezondheid.

Vrije val

En terwijl de ECB en de Europese overheden proberen te zorgen voor extra liquiditeit, versoepeling van kapitaalbuffers en verlichting van (acute) schulden, hebben de verregaande maatregelen tot dusver nog maar weinig kunnen doen aan de vrije val waarin de koersen van Europese bankaandelen terecht zijn gekomen. De MSCI Europe Financials Index staat dit jaar tot op heden al 35% in het rood.

De algemene vooruitzichten voor de Europese banksector zijn dan ook somber, waarbij alle financiële instellingen te maken hebben – of zullen krijgen – met flinke druk op de inkomsten. Met name banken die al vóór de coronacrisis een lage winstgevendheid en zwakke balans kenden, zullen nu des te sneller tegen kapitaalproblemen aanlopen.

Wat dat aangaat is vooral Deutsche Bank kwetsbaar. Al jaren heeft de grote zakenbank van weleer grote moeite met geld verdienen op de overvolle Duitse markt voor kredietverstrekkers en wordt het geplaagd door witwasaffaires en falende interne controlemechanismes.

Slechte leningen

Daarnaast heeft Deutsche Bank tal van slechte leningen in de boeken staan, waarvan vele al sinds de financiële crisis van 2008. Doordat het aandeel sinds het hoogste niveau, van vóór de financiële crisis, bijna 95% aan waarde heeft verloren, achten beleggers de bezittingen van de bank dus veel minder waard dan waarvoor deze op de balans staan, waardoor Deutsche Bank volgens diverse analisten eigenlijk al zo goed als failliet is.

Bovendien zal door de uitbraak van het coronavirus het aantal oninbare leningen alleen maar toenemen, aangezien veel kleine en middelgrote bedrijven – die nu direct of indirect gedwongen worden tot sluiting – moeite zullen hebben om hun schulden ooit terug te betalen.

Niet voor niets liet het management van Deutsche Bank onlangs weten dat de uitbraak van het coronavirus hun financiële doelstellingen voor het jaar waarschijnlijk zal schaden, maar dat het in dit stadium moeilijk is om de volledige omvang van de impact te voorspellen.

´Bad memories´

Door die onzekerheid zal de toch al precaire situatie voor Deutsche Bank alleen maar verder verslechteren en gaan de gedachten al snel terug naar de val van Lehman Brothers eind 2008. Net als toen kan door de nog altijd grote verwevenheid van banken onderling een daadwerkelijk failliet van Deutsche Bank de hele bankensector blootstellen aan negatieve spillover effecten. Daarmee zou het coronavirus uit kunnen groeien tot een nog groter monster dan het nu al is…


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.