Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Economische gevolgen van de coronacrisis zullen nog jaren voelbaar zijn (maar er gloort ook hoop)

Afgelopen weekend heeft de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurria, gewaarschuwd voor een lange economische nasleep van de coronacrisis.

 

 

In dezelfde OESO-publicatie noemde Gurria de pandemie – mede refererend aan 9/11 in 2001 en de wereldwijde kredietcrisis van 2008 – de derde en gróótste economische, financiële en sociale schok van de 21e eeuw.

Van gezondheidscrisis naar banencrisis

Dat is niet alleen omdat nu wereldwijd de toeleveringsketens worden geraakt door productiestops in de getroffen landen, maar ook door de sterke daling van de consumptie en (vooral) de instorting van het vertrouwen. En hoewel de strenge maatregelen die op steeds meer plekken worden genomen essentieel zijn om verdere verspreiding van het virus te temperen, zal de extreme vertraging van de wereldeconomie zijn sporen voor langere tijd nalaten. Daar zijn volgens de OESO-topman vooral een toenemend aantal faillissementen – voortvloeiende uit de coronacrisis en de vele lockdowns – debet aan, die ook nadat het ergste van de gezondheidscrisis achter de rug is tot oplopende werkloosheidscijfers zullen (blijven) leiden.

Wereldeconomie was al kwetsbaar

Dat komt vooral omdat de wereldeconomie al kwetsbaarheden toonde vóór het coronavirus uitbrak, waaronder de hoge schuldenlasten van bedrijven en de oplopende handelsspanningen tussen grote economieën, alsook de wereldwijd gestegen ongelijkheid in inkomen en welvaart die de toch al kwetsbare, en door het coronavirus extra geteisterde, wereldeconomie alleen maar verder zal destabiliseren.

Van kwaad naar erger

Een paar weken geleden voorspelde de OESO overigens nog dat de groei van de wereldeconomie bij een langdurende, ernstige uitbraak van het coronavirus beperkt zou blijven tot 1,4% dit jaar. Daar kwam Gurria afgelopen weekend echter alweer op terug door te stellen dat de enorme omvang van de huidige schok een ongekende complexiteit in de economische prognoses heeft geïntroduceerd, waarbij de op 2 maart uitgebrachte schattingen van de impact van COVID-19 op de wereldwijde groei te optimistisch zijn geweest.

Recessie VS onafwendbaar

Ook voor wat betreft de grootste economie ter wereld, de VS, zijn de meeste analisten – ondanks dat de Fed eerder deze week een ongekend pakket aan crisismaatregelen aankondigde om de economische impact van het coronavirus wat te verzachten – het er inmiddels wel over eens dat ze ook daar niet aan een recessie zullen ontsnappen. Al blijft het op dit moment nog puur koffiedik kijken hoe lang deze zal duren en hoe diep die zal zijn.

Maar ook lichtpuntjes en hoop

Toch gloren er ook lichtpuntjes in deze duistere tijden. In het zwaar getroffen Italië lopen zowel het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen als -doden terug. Laten we hopen dat die neergaande trend zich de komende weken onverminderd voortzet.

En in het land van de corona-oorsprong, China, is onlangs niet alleen het laatste van de twee binnen no-time gebouwde noodziekenhuizen gesloten wegens het uitblijven van nieuwe besmettingsgevallen, maar is zelfs ook besloten om op 8 april de lockdowntoestand in de miljoenenstad Wuhan (eerder nog hét virusepicentrum van de wereld) op te heffen. Daarmee lijkt het leven in China weer langzaamaan richting ‘business as usual’ te gaan.

Hopelijk zorgen deze bakens van hoop voor wat houvast aan alle Nederlanders die nu met de door het kabinet aangescherpte maatregelen moeten omgaan om ook hier de corona-uitbraak in ieder geval met zo min mogelijk gezondheidsschade te beteugelen.


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.