Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Door coronavirus omlaag bijgestelde groeiverwachtingen leiden tot jubelstemming op de beurs?

Afgelopen week is de aandacht voor de menselijke tol van het coronavirus verschoven naar die voor de economische gevolgen. Kijkend naar de extreem hoge beursstanden lijkt de markt, voorlopig althans, van minimale impact uit te gaan.

 

 

Met inmiddels meer dan 400 miljoen Chinezen die door de quarantainemaatregelen worden geraakt, ligt in China naar schatting tweederde van de productiecapaciteit en 90% van de exportactiviteit lam. Hierdoor is ruwweg 80% van de economie eenvoudigweg tot stilstand gekomen.

Als China niest…

Volgens de meest recente voorspellingen van Goldman Sachs zal het coronavirus de economische groei in China met maar liefst 2% afremmen in het eerste kwartaal. En als China tegenwoordig niest, wordt de rest van de wereld verkouden, want door de enorme groei die de Chinese economie de laatste twee decennia heeft doorgemaakt, draagt het land vandaag de dag zo’n 17% bij aan de wereldeconomie. Het wegvallen van de economische contributie van China zal dus voor de rest van wereld steeds duidelijker merkbaar worden. Niet voor niets hebben bedrijven als Ikea, Starbucks en McDonald’s besloten om hun Chinese verkoopfilialen tot nader order te sluiten.

Maar ook in de wereldwijde toeleveringsketens ontstaan steeds meer kinken in de kabel. Zo loopt bij Tesla het aantal geplande leveringen van de Model 3-auto's vertraging op doordat de productie van de fabriek in Shanghai stil ligt en heeft Apple gewaarschuwd dat een order voor 45 miljoen Airpods gevaar loopt, omdat bij veel van de Chinese toeleveranciers van assemblageonderdelen de productie is gestopt.

Welk scenario zal zich ontvouwen?

Op basis van de veronderstelde economische klap voor de Chinese groei, ligt volgens Goldman’s basisaanname de dírecte impact op de wereldeconomie in de orde van grootte van zo’n 1% groeiafname in het eerste kwartaal. Als daar ook de índirecte (spillover-) effecten naar de rest van de wereld bij worden opgeteld, die volgens de Amerikaanse zakenbank iets minder dan 1% van de wereldwijde groei zullen afsnoepen, dan komt de totale economische tik voor de wereldgroei in het eerste kwartaal dus uit op bijna 2%.

Maar wat nu, als Goldman’s basisscenario – dat ervan uitgaat dat de ‘agressieve’ reactie van de autoriteiten in China, alsook elders ter wereld, het aantal nieuwe infecties tegen het einde van het eerste kwartaal sterk zal doen dalen – te optimistisch is? Dat het aantal besmettingen niet voor het einde van het tweede of, erger nog, het derde kwartaal zijn hoogtepunt bereikt?

Het mag wat kosten

Ook dan niet getreurd beleggers, aangezien we altijd nog de People’s Bank of China (PBoC) hebben voor redding! In de afgelopen vier weken pompte de PBoC namelijk maar liefst 300 miljard dollar aan liquiditeit in het Chinese financiële systeem (waarvan het grootste deel vorige week, toen de Chinese beurs voor het eerst sinds 23 januari weer openging); een hoeveelheid die in zo’n korte tijd nooit eerder zo hoog was.

Met dank aan de impulsen van de Chinese centrale bank was het verlies van ruim 8% dat de Shanghai Composite Index op afgelopen maandag leed, aan het einde van de week alweer met ruim 4,5% gereduceerd. Dat was tevens reden voor groot feest op de Westerse beurzen – waar de angst van beleggers voor veel grotere koersverliezen op de Chinese beurs als sneeuw voor de zon verdween – met, jawel: nieuwe hoogterecords maar weer!

De schijn ophouden

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, verklaarde dit weekend nog maar eens onomwonden dat China ‘absoluut het vermogen heeft om de impact van de epidemie te minimaliseren en de duurzame en stabiele groei van de Chinese economie te handhaven.’

Tja, in een land waar door de handelsoorlog toch al veel buitenlandse bedrijven het verplaatsen van hun productiefaciliteiten naar andere locaties overwegen (met het oog op het omzeilen van hoge Amerikaanse importheffingen), verbaast het niet dat de autoriteiten telkens weer zullen benadrukken dat de situatie in China snel genoeg naar ‘business as usual’ zal terugkeren. Het kostte in een maand tijd alleen wel ‘maar’ $300 miljard aan liquiditeitsinjecties om iedereen in die waan te laten…

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.