Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

Deel 6. De voordelen van FX t.o.v. aandelen

Veel particuliere beleggers denken bij beleggen nog vooral aan de handel in aandelen. En dat terwijl FX steeds meer als een op zichzelf staande beleggingscategorie wordt gezien en bovendien verschillende voordelen biedt in vergelijking met aandelenmarkten.

 

 

De grootste en meest liquide markt

De FX-markt is verreweg de grootste (financiële) markt ter wereld, waarop tegenwoordig dagelijks gemiddeld ter waarde van ruim 6,5 biljoen (ofwel 6.500 miljard) dollar wordt verhandeld. Om dit in perspectief te plaatsen: dagelijks wordt er aan de New York Stock Exchange en de Nasdaq samen gemiddeld ter waarde van ‘slechts’ zo’n $300 miljard aan aandelen verhandeld.

Door de enorme omvang van de internationale valutamarkt is er eveneens sprake van een overvloed aan liquiditeit. Anders gezegd kunnen valutahandelaren en – beleggers snel en gemakkelijk in en uit FX-posities stappen, niet ver weg van de op dat moment geldende koers. Vanwege de hoge mate van liquiditeit zijn daarnaast de executiekosten ook relatief laag, omdat door de minieme verschillen tussen bied- en laatkoersen (valuta-aankoop- en verkoopkoersen) de spreads zeer krap zijn – vaak slechts één of zelfs maar een halve pip wijd.

Eerlijk en zuiver

Een bijkomend voordeel van de hoge liquiditeit in de valutamarkt is dat ook grote orders met gemak en zonder veel koers- of marktimpact kunnen worden verwerkt. Dat maakt de FX-markt aanzienlijk minder kwetsbaar voor plotselinge veranderingen in handelsvolume of prijsvolatiliteit. Zeker in vergelijking met de recent ontstane illiquiditeit op de aandelenmarkten, waar in de grote uitverkoop – ten gevolge van de coronacrisis – aandelenkoersen, vooral door een gebrek aan biedkoersen, steeds harder onderuit gingen.

Daarnaast heeft de enorme marktgrootte en -liquiditeit tevens tot gevolg dat het manipuleren van koersen zo goed als onmogelijk is (iets dat bij kleinere, minder liquide markten wel, of veel gemakkelijker, kan). Dat maakt FX niet alleen de grootste en meest liquide beleggingscategorie, maar ook de meest eerlijke en zuivere.

Altijd toegang

De FX-markt wordt verder gekenmerkt door een hoge mate van toegankelijkheid, waar op werkdagen 24 uur per dag kan worden gehandeld. Omdat forex-trading gedecentraliseerd – via schermenhandel – plaatsheeft, is de valutamarkt anders dan bij de handel in aandelen dan ook niet gebonden aan openings- en sluitingstijden. Beleggers hebben op werkdagen dus 24 uur per dag toegang tot de FX-markt; waar ook ter wereld en in welke tijdszone dan ook.

Ongecorreleerde handel

Een van de andere unieke kenmerken van FX is de historisch lage correlatie met de overige, meer traditionele, beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Waar veel beleggingscategorieën door de jaren heen bovendien steeds méér in tandem zijn gaan bewegen, heeft FX als asset class zijn lage correlatiestatus juist behouden. Als zodanig kan het toevoegen van een valutacomponent het risico-rendementsprofiel van een portfolio vergroten, waardoor FX met name geschikt is voor beleggers die, naast extra rendement, ook spreiding zoeken en niet alleen maar afhankelijk willen zijn van (sterk correlerende) aandelen- en obligatiemarkten.

Aanzienlijke hefboomwerking

Een andere overweging voor de handel in valuta (boven aandelen) is de mogelijkheid om met een veel grotere hefboom te beleggen. Door de eerder genoemde hoge mate van liquiditeit in de valutamarkt bieden veel providers van FX-handelsplatformen hier namelijk de mogelijkheid toe. Dit wordt mede ingegeven door de doorgaans veel miniemere dagelijkse koersbewegingen in FX- dan in aandelenmarkten, waardoor grotere posities nodig zijn om eenzelfde absoluut rendement te kunnen genereren.

Om een grotere valutapositie in te kunnen nemen, leent een belegger geld van de provider, waarbij afhankelijk van de aanbieder, de mate van de hefboomwerking en de grootte van de positie, een bepaalde marge op de rekening van de provider moet worden aangehouden.

Beleggers dienen er wel rekening mee te houden dat ‘leveraged trading’ het verliespotentieel met eenzelfde hefboom vergroot als het winstpotentieel.

Volgende week gaan we in deel 7 dieper in op ‘margin trading’.

 


Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.