Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

De Dow en S&P 500 trekken zich (vooralsnog) weinig aan van oplopende Amerikaanse rente

Sinds duidelijk is geworden dat de Democraten naast het winnen van de presidentsverkiezingen ook een meerderheid hebben behaald in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, loopt de Amerikaanse rente op.

De Dow en S&P 500 trekken zich (vooralsnog) weinig aan van oplopende Amerikaanse rente

 

 

Met de controle van het Amerikaanse Congres in Democratische handen wordt het de aanstaande president Joe Biden gemakkelijker gemaakt om zijn politieke plannen daadwerkelijk uit te voeren. En dus maakt de zogeheten ‘Blue Sweep’ waarschijnlijk de weg vrij voor veel grotere uitgaven en veel meer stimuleringsmaatregelen.

Maar om al die budgettaire verruimingsplannen te financieren zal de Amerikaanse overheid veel meer obligaties moeten gaan uitgeven, wat door het toenemende aanbod van obligaties op de markt een drukkend effect zal hebben op de obligatiekoersen en – vanwege de inverse relatie tussen obligatiekoers en -rente – tegelijkertijd zal zorgen voor een opstuwende kracht onder de obligatierentes.

10-jaarsrente aan de bovenkant uitgebroken

In lijn met die verwachting brak de rente op 10-jaars Amerikaans schatkistpapier vorige week al ruim door belangrijke weerstand op 1% en handelde daarmee op het hoogste punt sinds maart 2020. Gelinkt aan die rentebeweging verloor goud meer dan 100 dollar (per ounce) aan waarde en steeg de koers van de dollar na weken van aanhoudende verzwakking. De enige beleggingscategorie die helemaal niet reageerde, waren de (Amerikaanse) beursindices. Sterker nog, dagelijks stonden er nieuwe hoogterecords op de borden te lezen, terwijl een (sterk) oplopende rente, vooral in deze nog altijd onzekere coronatijd, toch niet per definitie goed nieuws zou moeten zijn voor aandelenmarkten.

Fed tempert plots de verwachtingen

Wellicht leeft onder aandelenhandelaren de gedachte dat de Fed op enig moment wel zal ingrijpen om een aanhoudend opgaande rentebeweging (op het moment van dit schrijven is de 10-jaars US Treasury rente al doorgestegen tot 1,17%) te stoppen. Echter, terwijl nog geen maand geleden velen verwachtten dat de Amerikaanse Fed haar obligatieaankoopprogramma’s zou gaan uitbreiden, lijkt dat idee nu niet alleen van tafel te zijn, maar wordt er – naar blijkt uit de vorige week vrijgegeven notulen van de Fed-vergadering van december – inmiddels serieus door de Amerikaanse monetaire beleidsbepalers nagedacht over de beste manier om die programma’s juist te gaan terugschroeven (zogeheten tapering). Met zoals altijd altijd veel slagen om de arm, waaronder vooral de coronapandemie als onzekere factor en eventuele rem op het economische herstel, wordt er nu door diverse Fed-functionarissen al op tapering gehint tegen het einde van dit jaar of in de loop van volgend jaar, wat veel sneller zou zijn dan waar beleggers tot voor kort op rekenden.

Geest al uit de fles

Hoe dan ook, zowel vanwege de voorziene overheidsstimuleringsmaatregelen onder Biden, als het vooruitzicht dat de Fed misschien eerder dan verwacht gaat taperen, hebben Amerikaanse grootbanken als Bank of America en JPMorgan Chase & Co. hun eindejaarsprognoses voor de 10-jaars Treasury rente al omhoog, richting 1,5%, bijgesteld.

Hoewel alom bekend is dat de Fed eerst weer een sterk aangetrokken arbeidsmarkt wil zien en de gemiddelde inflatie voor langere tijd boven de 2% wil hebben liggen voordat überhaupt wordt overwogen om een renteverhoging door te voeren, lijkt het alsof de opgaande rentegeest door de markt uit de fles is gehaald.

Voorkomen van een volgende marktbubbel?

Ook al leidt het denken en praten over tapering van de Fed niet meteen tot enige op handen zijnde actie; de neiging om op termijn het opkopen van obligaties terug te draaien, zelfs als dit in zeer bescheiden mate is, zou ook de twijfel kunnen doen rijzen over een van de sterkste pijlers onder de enorme aandelenrally van de afgelopen maanden.

Met waarderingen die bovendien inmiddels al boven die van net voor de internetbubbel liggen, is het doel van de Fed, door nu ineens te gaan praten over monetaire ‘verkrapping’, wellicht ook wel om het knappen van een volgende uit zijn voegen gegroeide marktzeepbel te willen voorkomen.

Al zullen ze dat laatste nooit toegeven, het lijkt erop dat de ‘taper talk’ van Amerikaanse centrale bankiers vorige week misschien wel een eerste schot voor de boeg was om te exorbitant gestegen aandelenkoersen een halt toe roepen. Dat klinkt mij in ieder geval niet onlogisch in de oren…

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.