Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit. nadenk icon

De Dow 30k-mijlpaal: geniet ervan zolang het duurt…

In de afgelopen paar weken wist de Dow Jones Index tot op het moment van dit schrijven drie keer boven de 30.000-grens te sluiten. Dat gebeurde op dinsdag 24 november voor het eerst in de geschiedenis. Anderhalve week later een tweede en afgelopen maandag een derde keer.

 

 

De reden waarom laat zich op het eerste gezicht niet al te moeilijk raden. Ten eerste worden in aandelenindices de meest succesvolle bedrijven altijd het zwaarst gewogen, waardoor het mogelijk is dat Apple gedurende de afgelopen maanden in zijn eentje goed was voor een kwart van de pakweg 10.000 punten die de Dow sinds eind maart steeg. Ten tweede is daar de nog immer extreem lage renteomgeving die naar verwachting nog zeer lang in stand zal worden gehouden – velen gaan er zelfs al vanuit dat de rente nooit meer substantieel zal stijgen ¬– dankzij de vele, en grote, obligatieopkoopprogramma’s van centrale banken wereldwijd. Voeg daarbij het geleidelijk aan uitrollen van vaccinatieprogramma’s, en de verwachte positieve impact daarvan op economieën en bedrijfsresultaten, en je hebt een cocktail van koersverhogende ingrediënten die maakt dat beleggers steeds meer geneigd zijn om steeds grotere risico’s te nemen.

Krankzinnig hoge waarderingen

Toch lijken zij hierin nu té ver te zijn doorgeslagen, vooral als ik kijk naar sommige krankzinnig hoge waarderingen; zo handelt de koers van het aandeel Salesforce bijvoorbeeld op 100 keer de (gemiddeld over de afgelopen 12 maanden behaalde) winst en de koers van het onlangs op de Amerikaanse beurs geïntroduceerde Snowflake – het cloudgebaseerd datawarehousing-bedrijf – op 200 keer de . . . omzet! Of neem Tesla, waarvan de aandelenkoers tot op heden dit jaar met zo’n 670% steeg, wat des te absurder klinkt gegeven het feit dat deze Amerikaanse producent van elektrische auto’s dit jaar pas voor het eerst in zijn bestaan, misschien, een heel jaar winst gaat draaien.

Geen beste voortekenen

Met in het achterhoofd de kennis dat de waarde van een aandeel betrekking heeft op verwachtingen voor toekomstige (en niet al behaalde) winsten, zal er aan deze marktgekte een einde komen wanneer de onderliggende realiteit niet voldoet aan de verwachtingen en speculaties. De voortekenen zijn wat mij betreft niet al te best; zo stegen de Amerikaanse consumentenbestedingen in oktober weliswaar met 0,5%, maar daalden de inkomens tegelijkertijd met 0,7%. Dat riekt naar ‘leven boven je stand’, wat nooit een lang leven is beschoren. Ook blijft de werkloosheid in de VS aanhoudend hoog, waar er in november slechts 245.000 banen werden toegevoegd aan de economie, tegenover de 610.000 in oktober. Het is daarbij veelzeggend dat er sinds het uitbreken van de pandemie in de VS al bijna 10 miljoen banen verloren zijn gegaan.

En de pandemie woekert onverminderd voort

Bovendien lijkt de pandemie – ondanks al het positieve en hoopvolle vaccin-nieuws – eerst nog erger te worden, voordat het straks een keer beter wordt. Niet alleen in de VS, waar een derde coronagolf aanzwelt, maar ook in Europa dat nog steeds midden in zijn tweede golf zit. Diverse analisten gaan er in ieder geval steeds meer vanuit dat de groei in Europa wel eens negatief zou kunnen zijn in het huidige, en zelfs komende, kwartaal.

Zo bekeken zou ik dan ook willen zeggen: geniet van de flirt van de Dow met de 30.000-puntengrens, maar onthoud dat er meer dan een decennium verstreek tussen maart 1999, toen de markt voor het eerst de 10.000-barrière doorbrak, en november 2009, toen het die mijlpaal ‘voorgoed’ (maar zeg nooit, nooit) achter zich liet...

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie . Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico . Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Praats aan het woord...

Wekelijkse column van Hein Praats

Praats deelt kennis...

De (FX) Kennisbank

Contactgegevens

Langbroekerdijk A 26

3947 BH Langbroek

+31 (0)343 725 166

info@topfund.nl

Meer contact

Topfund B.V. is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) als AIFM (Alternative Investment Fund Manager) conform het AIFMD-registratieregime van artikel 2:66a Wft (High Frequency Daytrading Fonds ID: 50023253 - Arbitrage Fonds ID: 50025086) en is aangesloten bij Euroclear/FundSettle, de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs en AIMA (The Alternative Investment Management Association).

Legal Entity Identifier: 7245008TJ449HLE6PI36

Copyright © 2020 Topfund, alle rechten voorbehouden.