Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit. nadenk icon

De dollar onder druk

 

Sinds de Amerikaanse dollar afgelopen maart zijn hoogste punt van het jaar bereikte, is de munt maar liefst 9% in waarde gedaald ten opzichte van een gewogen mandje van andere belangrijke valuta. Tegen de euro staat de greenback in diezelfde periode zelfs meer dan 10% onder water. Tijd om die forse koersdraai eens onder de loep te nemen.

 

Toen de coronacrisis eerder dit jaar een vrije val in de aandelenmarkten veroorzaakte, vluchtte iedereen – zoals het de afgelopen decennia bij toenemende angst en onzekerheid altijd het geval was – weer in paniek naar dé veilige havenmunt: de Amerikaanse dollar.

Slechts een paar maanden later heeft de Amerikaanse munt, juist in een periode van groeiende bezorgdheid over een tweede virusgolf, nu echter net zijn meest belabberde maand in tien jaar tijd achter de rug.

Iets anders aan de hand

Terwijl een dalende dollar tot voor kort typisch een teken was van mondiaal economisch optimisme ¬en van omstandigheden waarin beleggers hun geld graag laten rollen in meer risicovolle regio’s als opkomende markten, lijkt er nu iets anders aan de hand. De koersen van Amerikaanse staatsobligaties staan net als de prijs van goud namelijk nog altijd dicht tegen recordhoogtes, wat juist een weerspiegeling is van lage groeiverwachtingen en drang naar veilige activa.

Interne problemen VS

De sterke daling van de dollar lijkt dit keer dan ook meer een gevolg van specifiek Amerikaanse problemen te suggereren. Zo bleef in de VS het aantal coronabesmettingen en –doden maar oplopen, terwijl steeds grotere delen van de wereld langzaam uit lockdowns begonnen te kruipen en was er gebrek aan eensgezind en consequent Amerikaans politiek beleid om het coronavirus te bestrijden.

Daarnaast heeft de coronapandemie geleid tot een dramatisch verslechterde financiële huishouding van de Amerikaanse overheid. Immers, nadat vorig jaar het begrotingstekort al was opgelopen tot boven de $ 1 biljoen, werd dit jaar in een eerste reactie op de coronacrisis al zo’n $ 2 biljoen extra uitgetrokken, waardoor het tekort dit jaar naar verwachting zal oplopen tot bijna 20% van het Amerikaanse bbp.

Meer voeding tegen de dollar

Voeg daaraan het protectionistisch handelsbeleid en de antiglobaliseringspolitiek (met onder meer terugtrekkingen uit het klimaatakkoord van Parijs en de Wereldgezondheidsorganisatie) van Trump én de ontstane sociale onrust in de VS na de dood van George Floyd toe, dan kun je spreken over een cocktail van anti-dollar ingrediënten.

Veel analisten voorzien bovendien dat de Amerikaanse centrale bank de economie van de VS voor langere tijd – en waarschijnlijk middels een nog verruimender monetair beleid – zal moeten blijven stimuleren, waardoor de dollar nog verder zou kunnen verzwakken.

Misschien té pessimistisch

Van de andere kant zijn er ook geluiden hoorbaar over te véél pessimisme over de COVID-19-situatie in de VS in vergelijking met andere regio’s, waaronder de eurozone. Dat deel van de analisten heeft, gezien het oplopend aantal Europese besmettingen en de daarmee gepaard gaande herintroductie van lockdownmaatregelen alsook de aanscherping van reisadviezen voor verschillende populaire vakantielanden in Europa (waaronder Kroatië en bepaalde regio’s in Spanje en Portugal), wel een punt.

Daarnaast is de Amerikaanse Fed echt niet de enige centrale bank ter wereld die de monetaire teugels tot nader order zal (moeten) laten vieren; er is in de eurozone per slot van rekening al sinds lange tijd sprake van nulrente, waar ik de ECB ook niet snel(ler dan de Fed) verandering in zie maken.

Koffiedik kijken

Hoe het bovenstaande de richting van de dollar vooruitkijkend zal gaan beïnvloeden, blijft zoals altijd koffiedik kijken. Het is om die reden wellicht dan ook meer dan ooit veiliger om alleen op basis van dagelijkse beweeglijkheid, ofwel volatiliteit, van bijvoorbeeld de eurodollarkoers te handelen. En laat dat nu net een van de specialisaties zijn in het beleggingsbeleid van mijn opdrachtgever Topfund…

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.