Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit. nadenk icon

De aandelenhausse in perspectief geplaatst

 

Zonder een klein aantal grote technologieaandelen zou de toonaangevende Standard & Poor’s 500 index nu geen nieuwe records breken. Tegelijkertijd zorgt te veel (en toenemende) afhankelijkheid van ‘big tech’ ook voor steeds meer concentratierisico.

 

De koersprestaties van de zes grootste Amerikaanse techaandelen – waaronder Apple, die vorige week als eerste Amerikaanse bedrijf ooit een beurswaarde bereikte van meer dan 2000 miljard dollar – zijn dit jaar indrukwekkend te noemen. Vooral als deze worden afgezet tegen de koersontwikkeling van de overige S&P 500-aandelen. Want, terwijl Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Netflix en Alphabet (het moederbedrijf van Google) respectievelijk 30%, 68%, 77%, 35%, 52% en 18% in de plus staan voor het jaar, staat de rest van de aandelen uit de index grotendeels onder water.

Zwaar vertegenwoordigd

Dat de S&P 500 als geheel, ondanks de coronacrisis, toch meer dan 5% hoger staat dan aan het begin van 2020, heeft alles te maken met de zware weging van ‘FAAMNG’ (een acroniem voor de net genoemde techgiganten) in die index. Doordat de S&P 500 index bedrijven weegt op basis van marktkapitalisatie, vertegenwoordigt de gecombineerde marktwaarde van FAAMNG van meer dan 7000 miljard dollar namelijk ruim een kwart van de S&P 500. Eind vorig jaar was dat nog ‘maar’ zo’n 15%.

De forse koerswinsten van deze zes techreuzen hebben dus een veel groter (wordend) effect op de overall performance van de S&P 500 index dan die van eenzelfde aantal bedrijven met een veel lagere marktwaarde. Sterker nog, als de enorme koersstijgingen van de zes mega-caps, vooral gedurende de afgelopen vijf maanden, op gelijkgewogen basis (dus zonder invloed van marktkapitalisatie) zouden worden meegenomen, dan zou de S&P 500 nu slechts marginaal hoger staan dan het dieptepunt van maart.

Niet geheel verwonderlijk

Toch zal het feit dat een paar technologieaandelen de markt zo domineren op zichzelf niemand verbazen; Apple heeft wereldwijd een gigantisch marktaandeel in smartphones en apps, Amazon in e-commerce en online shopping, Facebook in social media, Google in internetzoekmachines en online adverteren, Netflix in streamingdiensten en Microsoft in computers en clouddiensten. Bovendien hebben diezelfde grote namen in de eerste helft van dit coronajaar gemiddeld veel beter gepresteerd dan de meer traditionele bedrijven. Doordat ze hun digitale expertise konden inzetten in een nieuwe realiteit waarin social distancing de norm werd (en veelal nog steeds is), pakten hun winst- en omzetcijfers daarnaast ook een stuk hoger uit dan de consensusverwachting.

Groeiende kritiek

Niettemin brengt de toenemende afhankelijkheid van een handjevol zwaargewichten in de technologie-industrie fors concentratierisico met zich mee, vooral voor beleggers in (een van de vele) passieve trackers die de S&P 500 index op de voet volgen. Zij moeten zich realiseren dat met de door het coronavirus gestegen vraag naar digitale producten en diensten niet alleen de resultaten en koersen van deze grote techjongens flink zijn gestegen, maar ook hun dominantie extra is aangewakkerd, wat op zijn beurt weer heeft gezorgd voor aanzwellende kritiek op hun verstevigde monopolieposities.

Zo werden vorige maand de CEO's van Apple, Amazon, Facebook en Google tijdens een hoorzitting van de antitrustcommissie op het matje geroepen. Hierbij spraken democraten én republikeinen onder meer hun zorgen uit over het te groot en machtig worden van deze technologieconcerns, alsook over de vele data die over individuele consumenten wordt verzameld en online geplaatste content die in toenemende mate wordt gecensureerd. Bovendien zijn er vanuit de analistenhoek steeds meer geluiden te horen over te hoog opgeblazen waarderingen die niet meer in lijn liggen met de onderliggende groeiprognoses.

Daarmee begint de toekomst van ‘big tech’ er zo langzamerhand wel wat minder zeker op te worden. Dat slechts enkelen van hen verantwoordelijk zijn voor de snelle wederopstanding van de beurzen na de uitverkoop in maart, doet mij dan ook (nog meer) twijfelen over de duurzaamheid van de huidige rally.

 


De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hein Praats staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Topfund alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Topfund niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.